Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πώς στεγνώνουν τα ρούχα;


Πώς στεγνώνουν τα ρούχα; 
Προφανώς λόγω της εξάτμισης αλλά πως γίνεται να στεγνώνουν ακόμα και όταν οι ακτίνες του ήλιου δεν χτυπούν τα ρούχα; Γίνεται να εξατμίζεται το νερό απο τα ρούχα όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 100 βαθμών Κελσίου;
Ποιος είναι ο καλύτερος καιρός για να στεγνώσουν τα απλωμένα ρούχα και γιατί;



Προφανώς τα ρούχα στεγνώνουν λόγω της εξάτμισης του νερού αλλά πώς ακριβώς γίνεται η εξάτμιση;

Η εξάτμιση είναι η διαδικασία με την οποία ένα υγρό σώμα μετατρέπεται σε αέριο χωρίς να βράσει. Κατά την εξάτμιση ένα υγρό απορροφά την ενέργεια απο τον περιβάλλον, είτε με ακτινοβολία είτε με τις κρούσεις  με τα μόρια του αέρα, έτσι αυξάνεται η κινητικότητα τους υπερνικούν τος δυνάμεις συνοχής του υγρού και κινούνται άτακτα στο γύρω χώρο.Καθώς τα πιο γρήγορα μόριά του εγκαταλείπουν το υγρό, η μέση κινητική ενέργεια των μορίων που απομένουν μικραίνει. Σύμφωνα με την σχέση 1/2mv^2=3/2kt που συνδέει τη μέση κινητική ενέργεια το μορίων των ιδανικών αερίων με την θερμοκρασία και απο τι φαίνεται, ισχύει και ποιοτικά και για τα υγρά, είναι θεωρητικά αναμενόμενο να ψύχεται το υγρό. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε όταν ρίξουμε οινόπνευμα στα χέρια μας αυτά  δροσίζονται. Επίσης οποιοδήποτε υγρό με την πάροδο του χρόνου θα έχει εξατμιστεί πλήρως.

Η ταχύτητα της εξάτμισης ενός υγρού εξαρτάται:

  • Απο το εμβαδόν  την επιφάνεια του υγρού που εξατμίζεται
  • Απο την θερμοκρασία του περιβάλλοντος
  • Απο το είδος του υγρού
  • Απο τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται στην ελεύθερη επιφάνεια του υγρού.
  • Απο την ατμοσφαιρική πίεση
Εκτός απο την εξάτμιση υπάρχει και ένα φαινόμενο αντίστροφο της εξάτμισης και λέγεται υγροποίηση όπου ένα άεριο σώμα μετατρέπεται σε υγρό.(Π.χ οι υδτρατμοί της ατμόσφαιρας υγροποιούνται στα τζάμια όταν αυτά είναι κρύα.)

Όταν η εξάτμιση και η υγροποίηση βρίσκονται σε ισορροπία τότε λέμε οτι οι ατμοί είναι κορεσμένοι.

Για να αυξήσουμε λοιπόν την ταχύτητας της εξάτμισης θα πρέπει να μειώσουμε το φαινόμενο της υγροποίσησης.

Στην περίπτωση μας με τα ρούχα ο καλύτερος καιρός θα είναι με ήλιο και αέρα. Με τον ήλιο αυξάνουμε την θερμοκρασία άρα και την ταχύτητα και με τον αέρα ελαχιστοποιούμε το φαινόμενο της υγροποίησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου