Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μαλλιά σας;

Τα ανθρώπινα μαλλιά μεγάλώνουν με διαφορετικό ρυθμό απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατα μέσο όρο ο ρυθμός αυτός είναι 0.4318 millimeters ανα ημέρα,  1,25 εκατοστά ανα μήνα, 15 εκατοστά ανα χρόνο.

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που επιρεάζουν τον ρυθμό με τον οποιον μεγαλώνουν τα μαλλιά, όπως η ηλικία, υγεία, το DNA, για τις γυναίκες αν είναι έγκυες.

Κάθε τρίχα μεγαλώνει στο δικό της θύλακο και ο κάθε θύλακος έχει το δικό του κύκλο ζωής.
Η κάθε τρίχα αναπτύσσεται ξεχωριστά απο τις άλλες. Αυτό μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε γιατί αν γίνονταν ταυτόχρονα θα υπήρχαν τότε περίοδοι που θα ήμασταν φαλακροί και περίοδοι που θα είχαμε μαλλί. Η πρώτη φάση που λέγεται αναγεννητική φάση (anagen phase) είναι το στάδιο της ανάπτυξης της τρίχας  και μπορεί να διαρκέσει απο 2 μέχρι και 6 χρόνια για κάθε θύλακο τρίχας. Όσο πιο πολύ βρίσκεται η τρίχα σε αυτό το στάδιο τόσο γρηγορότερο και περισσότερο το μαλλί θα μεγαλώσει. Περίπου το 85% των τριχών της κεφαλής βρίσκονται σε αυτό το στάδιο.

Η δεύτερη φάση ονομάζεται καταγένηση ή μεταβατική φάση και διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Σε αυτήν την φάση παύει να δημιουργείτε νέα τρίχα όπου ο θύλακος υποχωρεί απο την επιφάνεια του τριχωτού.

Τέλος η τρίτη φάση, η τελογενής φάση όπου είναι μια περίοδο ηρεμίας, η τρίχα δεν αναπτύσσεται πιά και παραμένει στον θύλακο για 3 μήνες περίπου. Έπειτα απο τους 3 μήνες τα μαλλιά πέφτουν οταν λουζόμαστε ή χτενιζόμαστε. Το 10% απο τα μαλλιά μας βρίσκονται στην φάση πτώσης.